Ga naar inhoud

Activiteiten

Geannuleerd - Lezing Luc Declerck over de Franse periode

Napoleon Bonaparte
De voordracht is geannuleerd en wordt verplaatst naar een latere datum, waarschijnlijk in januari of februari. Wie zich ingeschreven had, wordt verwittigd door VormingPlus.

Praktisch

Wanneermaandag 10 december 2018
Waar

Erfgoedcentrum De Briekenmolen, Koestraat 65, 8940 Wervik

Prijs8 euro
Van19.30 u - 21.45 u
OrganisatieErfgoedcentrum De Briekenmolen i.s.m. VormingPlus

Info

De lezing 'Franse periode in de Zuidelijke Nederlanden' is de laatste van drie voordrachten in het kader van onze tijdelijke historische tentoonstelling wèRvik!, in samenwerking met VormingPlus.

In de tijd tussen de val van de Bastille in Parijs en de val van Napoleon in Waterloo werden onze gewesten meegesleept in de mallemolen van de geschiedenis.  Revoluties volgden elkaar in snel tempo op en mondden uit in een Franse annexatie.  In de Beloken Tijd werden we heen en weer geslingerd tussen sansculotten en hun enthousiaste supporters enerzijds en gewapend verzet van de Boerenkrijg anderzijds.  Daarna volgde het regime van eerste consul Bonaparte, de latere keizer Napoleon.  Onder zijn bewind van consolidatie groeide slechts schijnbare rust en stabiliteit.  Uiteindelijk implodeerde het wankele bouwwerk in Waterloo.  De prins van Oranje trok aan het langste eind en in Wenen knutselden de hoge omes van Europa een nieuwe – en zoals al snel bleek een even gammele – constructie ineen : de tot mislukken gedoemde januskop van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

De lezing Franse periode in de Zuidelijke Nederlanden door historicus Luc Declerck neemt je mee doorheen deze turbulente periode. 

Meer info

Je moet vooraf inschrijven voor deze lezing. Dat kan bij VormingPlus: www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

volledig overzicht

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

DE VRIENDEN VAN HET TABAKSMUSEUM vzw

STEUN ONS EN WORD LID VAN ONZE VERENIGING

Ga verder
volledig overzicht

Activiteiten

 • Carll Cneut 30.06.19

  Begeleide rondleiding

  Op elke laatste zondag van de maand (mei t.e.m. oktober) kan je samen met een gids de tijdelijke tentoonstelling 'Carll Cneut' en het gedeeltelijk heringerichte museum komen ontdekken.
  Lees meer...
 • Carll Cneut 28.07.19

  Begeleide rondleiding

  Op elke laatste zondag van de maand (mei t.e.m. oktober) kan je samen met een gids de tijdelijke tentoonstelling 'Carll Cneut' en het gedeeltelijk heringerichte museum komen ontdekken.
  Lees meer...
 • Tabaksfeeverkiezing 01.09.19

  Tabaksfeeverkiezing 2019

  Op zondag 1 september komen we te weten wie Kelly Burggraeve opvolgt en een jaar lang het Tabaksfeekroontje mag dragen. De gelukkige krijgt haar kroontje opgezet om 16 uur. De hele namiddag lang kan je genieten van een gevarieerd aanbod aan fijne activiteiten voor klein en groot, helemaal gratis.
  Lees meer...
volledig overzicht

Nieuws