Activiteiten
Tentoonstelling 'XV. AK'
Praktisch
Wanneer | zaterdag 17 oktober 2015 » dinsdag 15 november 2016 |
---|---|
Waar | Nationaal Tabaksmuseum, Koestraat 63 (Wervik) |
Prijs | Bezoek aan deze tijdelijke tentoonstelling is inbegrepen in het inkomticket voor het museum |
Organisatie | Nationaal Tabaksmuseum i.s.m. Philippe Oosterlinck (curator), vzw De Vrienden van het Tabaksmuseum, de Stedelijke Oudheidkundige Commissie (St.O.C.), het stadsarchief Menen en de stad Straatsburg. |
Info
Wat weten we over de Duitse militairen die Wervik hebben bezet van eind oktober 1914 tot begin 1916? Een deel van het Duitse leger wou Ieper veroveren om via deze weg naar de Franse havensteden te kunnen doorstoten. Wie waren deze militairen? Duitsers, ja, maar van waar kwamen ze? Sommigen spraken met een sterk Beiers accent, anderen spraken zelfs een flink mondje Frans.
Het XVe Armeekorps bestond uit verschillende regimenten en divisies, meestal afkomstig uit de Elzas en Lotharingen, maar er waren ook Saksers en Württembergers. De regimenten hadden bijna allemaal hun kazernes in de Elzasstreek (Straatsburg en Colmar). De Elzas werd in 1871, na de Pruisische overwinning op Frankrijk, door het Duitse keizerrijk geannexeerd. Steden als Straatsburg, Metz, Mulhouse en Colmar kwamen toen in Duitse handen waardoor de voertaal daar Duits werd. Het waren dus voor een groot deel militairen wiens ouders onder de Franse vlag geleefd hadden, die de grensstadjes Wervik en Menen bezetten.
Het korps kwam op 29 oktober 1914 vanuit de champagnestreek aan in Wervik na een mars van tien dagen. Wervik ontving de duizenden militairen in de pletsende regen. Veel tijd om de stad te inspecteren kregen ze niet : ze trokken dezelfde avond richting Zandvoorde om andere regimenten te vervangen. Het bleef slecht weer en een Duitse militair noteerde dat ze nu wisten wat het Vlaamse grondsop werkelijk betekende.
Von Deimling
Om het Korps in goede banen te leiden, werd in 1913 Infanteriegeneraal von Deimling als opperbevelhebber aangesteld. Hij richtte het hoofdkwartier van het Korps in Wervik in. Hij ging de geschiedenis in onder de bijnaam de Slachter van Ieper omdat hij de kattenstad voortdurend bestookte met zwaar geschut en roekeloze ondernemingen beval richting Zillebeke, t Hooge en de heuvels Hill 60 en 62. Hiermee stuurde hij vele jonge mannen nutteloos de dood in. Vanaf 1917 werd deze controversiële figuur aan de kant geschoven en werd pacifist.
Gifgas!
In de tentoonstelling ontdek je dat het XVe Armeekorps in Wervik en Geluwe de voorbereidingen trof voor de gifgasaanvallen van april 1915. Het materiaal werd vanuit Geluwe richting frontlinie gebracht.
Leven achter het front
De militairen die tijdens hun verlof of herstel niet aan het front vochten, verbleven in Wervik en Menen. Er waren niet enkel infanteristen, ook cavalerie, artillerie, pioniers, aalmoezeniers (rooms-katholieke en protestantse) en muzikanten waren van de partij.
Hoe stonden ze tegenover de burgerbevolking? Was het koek en ei tussen de stadsbesturen en het Korps? Wat deden de militairen in periodes van rust om zich te ontspannen? Hoe beschreven ze in hun notitieboekjes en in de Kriegszeitung für das XV. AK de Leiesteden? Wat viel hen op? Welk toeristisch plaatje maakten ze van Wervik en Menen? Je ontdekt het allemaal in deze tentoonstelling.
Authentieke stukken
Je krijgt ook heel wat unieke materialen uit de indrukwekkende collectie militaria van Philippe Oosterlinck te zien. Van pinhelmen, uniformen over muziekinstrumenten tot en met de attributen van de aalmoezenier. Een kans om niet te missen. Via beeldmateriaal uit verschillende lokale archieven en teksten kun je je een uniek tijdsbeeld vormen van het leven van zowel de militairen van het XV. AK als van de burgerbevolking van Wervik en Menen.
Meer info
De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de gewone openingsuren van het museum of voor groepen op afspraak.
De looptijd van de tentoonstelling werd intussen verlengd tot 15 november 2016 (i.p.v. 31 augustus 2016 initieel).
Een bijhorende, rijk geïllustreerde brochure over de tentoonstelling en het XV. Armeekorps is beschikbaar vanaf begin november en is voor slechts 10,00 euro te koop aan de balie van het museum.