Ga naar inhoud

Korte voorstelling

Welkom in de boeiende en magische wereld van de tabak!

Het was Columbus die de indianen het magische bruine kruid in brand zag steken. Daarna vond tabak zijn weg naar Europa, niet alleen als genotsmiddel, maar ook als medicijn.

De Wervikse regio werd in de 20ste eeuw het centrum van de tabaksteelt in België. Wie kent niet de vermaarde Wervikschen toebak? Logisch dan ook dat je hier het Nationaal Tabaksmuseum vindt.

Roken, snuiven en kauwen in woord en beeld

In het museum leer je hoe tabak de wereld veroverde en worden zo goed als alle facetten van de rijke tabakscultuur geïllustreerd. De collectie is stilaan indrukwekkend te noemen en telt intussen meer dan 12.000 (!) stukken.

Je krijgt de meest merkwaardige voorwerpen om te roken en vuur te maken te zien. Maar ook vergeten vormen van tabaksgebruik (snuiven en kauwen) komen aan bod. Spannende smokkelverhalen kruiden je bezoek en brengen je terug naar de tijd van blauwers, grenzen en douaniers. Bij het zien van onze fraaie verzameling tabaksreclameborden van verdwenen sigarettenmerken word je misschien wel wat nostalgisch. En uiteraard mag het educatieve/preventieve luik niet ontbreken tijdens je bezoek. Kortom, een boeiende en leerrijke ervaring dankzij de uiteenlopende invalshoeken!

In het museum voelt de niet-roker zich geen paria en dienen verstokte rokers zich eventjes te onthouden …

Sfeervol kader

Het Tabaksmuseum werd geopend in 1987, in de bijgebouwen van de beschermde 18de-eeuwse Briekenmolen. In 2003 kreeg het er een nieuwe vleugel bij, wat het een compleet nieuw gezicht gaf. Een prikkelende combinatie van authenticiteit en strak modernisme. In 2014 onderging het museum een volledige metamorfose met het oog op de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

DE VRIENDEN VAN HET TABAKSMUSEUM vzw

STEUN ONS EN WORD LID VAN ONZE VERENIGING

Ga verder
volledig overzicht

Activiteiten

volledig overzicht

Nieuws

 • Tentoonstelling wèRvik! 14.03.18

  wèRvik! - meer dan 2050 jaar stadsgeschiedenis in 205 objecten

  Zo heet onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling, die loopt van 31 maart tot en met 30 november 2018 en vertelt over de rijke geschiedenis van onze stad.
  Lees meer...
 • Wat is jouw favoriete foto uit 1968? 25.01.18

  Wat is jouw favoriete foto uit 1968?

  Voor de jaarlijkse tentoonstelling in het Tabaksmuseum vragen we jouw hulp. In die expo komt er één grote foto van de feestelijkheden rond 2000 jaar Wervik en Wervicq-Sud in 1968. Wij selecteerden tien foto’s van toen; jij mag er jouw favoriet uitkie...
  Lees meer...
 • Campagnebeeld Krokuskriebels 2018 15.12.17

  Krokuskriebels 2018

  Een krokusvakantie vol verrassende bezigheden voor jong en oud, daarvoor staat traditioneel Krokuskriebels van de Gezinsbond. Ook in het Tabaksmuseum doen we weer mee in februari. Deze keer is het museum helemaal in de ban van indianen.
  Lees meer...