Ga naar inhoud

Nieuws

Nationaal Tabaksmuseum blaast 25 kaarsjes uit!

Datum van het bericht: maandag 30 april 2012
Wim Delvoye (© Foto Patrick - Nationaal Tabaksmuseum Wervik)
Jubileumweekend afgerond met officiële plechtigheid in aanwezigheid van een reeks BV's en BW's.

In het laatste weekend van april vierde het Tabaksmuseum feest: terecht want 25 jaar eerder opende het museum zijn deuren. Met een officiële plechtigheid op zondag 29 april werd het 3-daagse jubileumweekend met een feestelijke noot afgesloten. Tijdens een aantal korte en luchtige interviews met een rits bekende en minder bekende (oud-)Wervikanen, blikte moderator Peter Bulckaen terug op de afgelopen periode. Verrassende quotes, ludieke anekdotes en muzikale intermezzo’s van kinderkoor Papageno kruidden het gebeuren.

  • Voorzitter van de vzw Vrienden van het Tabaksmuseum dr. John Samyn verkondigde zijn passie voor het verzamelen.
  • Guido Arnaert (ex-Arvic) en Emmanuel Ghesquiere (Gryson - J.Cortès Cigars) vertelden honderduit over tabak en sigaren en stelden met trots de jubileumsigaar van het museum voor.
  • Graficus Jeroen Migneaux gaf meer toelichting rond de nieuwe huisstijl van het museum. Vader Bernard en zoon Wim Delvoye wisselden van gedachten over kunst (of is het Kunst met de grote ‘K’?) en over hun liefde voor onze stad en haar rijke voorgeschiedenis.
  • Wouter Deprez stuurde vanuit het verre Plettenberg (Zuid-Afrika) zijn belevenissen door als jonge knaap toen hij tijdens de zomermaanden bij de tabaksboer aan de slag ging.
  • Actrice Marijke Pinoy bracht zijn tekst op passende wijze naar voor.
  • Kunstenaar Jan Desmarets – bekend o.m. van het beeld ‘De Blauwer’ in en op de boorden van de Leie achter het museum (én zijn meeslepende bulderlach) - grapte er intussen op los.
  • Voormalig Vlaams minister voor Toerisme Renaat Landuyt blikte terug op de uitbreiding van het museum in 2003 en oud-premier Yves Leterme demonstreerde dat hij het tabaksnaaien nog lang niet verleerd is.
  • Tijdens de interviews legde Werviks ereburger André Nollet zijn impressies vast in een reeks cartoons die een brede glimlach (of grijns?) op menig gezicht lieten toveren.
  • Tot slot werd Agnes Demyttenaere - de 1ste Tabaksfee die in 1962 (50 jaar geleden en dus nóg een jubileum!) het felbegeerde lintje aantrok - in de bloemetjes gezet en werd geklonken op de volgende 25 jaar die het museum tegemoet gaat…

 

Bekijk hieronder de video-reportage  of het integrale beeldverslag van deze feestelijke dag.

 

volledig overzicht

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

DE VRIENDEN VAN HET TABAKSMUSEUM vzw

STEUN ONS EN WORD LID VAN ONZE VERENIGING

Ga verder