Ga naar inhoud

Nieuws

Vernieuwde Tabaksmuseum open voor groot publiek vanaf 28 september 2014

Datum van het bericht: woensdag 30 juli 2014
Campagnebeeld vernieuwde Nationaal Tabaksmuseum Wervik
Museum onderging een volledige metamorfose en staat de komende 5 jaar voor een groot stuk in het teken van de tabak en roken tijdens WO I.

Een uitgebreide selectie van voorwerpen en militaria werpt een indringende blik op de niet te onderschatten rol van tabak tijdens de oorlogsjaren.

A shared smoke was a way of connecting in a disconnected world”:

Alle legerleidingen beseften dit maar al te goed. Vele jongens overleefden vier jaar loopgravenoorlog, maar kwamen als zware ‘paffers’ terug bij moeder de vrouw. Maar wat en hoe rookten ze dan? Kozen ze voor een traditionele pijp of kregen sigaretten de voorkeur? Was er wel altijd voldoende tabak aanwezig? Hoe geraakten krijgsgevangen aan tabak? Welke waren toen de bekendste merken, als die dan al bestonden tenminste? Werd er onder de soldaten ook gesnoven of kauwden ze tabak? Kortrom: hoe is de sigaret ‘the soldier’s friend’ geworden? Antwoorden op al deze en nog veel meer vragen, krijg je ongetwijfeld tijdens je bezoek aan het vernieuwde museum.

In de bijgebouwen van de gerestaureerde Briekenmolen vind je dan weer de vertrouwde permanente collectie, waar je de intrigerende geschiedenis van de tabak in detail kan volgen: van de ontdekking van het geurige 'cruyd' door de conquistadores bij de indianen, over tabaksgebruik in de begindagen tot vandaag. Diverse fenomenen als smokkelverhalen, prikkelende tabaksreclame als de folklore van de stilaan uitdovende tabaksteelt in de Wervikse regio komen aan bod. En je ontdekt de meest bizarre attributen om tabak op uiteenlopende (vaak vergeten) manieren te consumeren...

volledig overzicht

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

DE VRIENDEN VAN HET TABAKSMUSEUM vzw

STEUN ONS EN WORD LID VAN ONZE VERENIGING

Ga verder
volledig overzicht

Activiteiten