Beeldverslag officiële heropening Nationaal Tabaksmuseum

Datum van het bericht: zaterdag 27 september 2014
Heropening vernieuwde Nationaal Tabaksmuseum 2014 (© Foto Patrick)
Op 27 september heropende het vernieuwde Tabaksmuseum feestelijk de deuren in aanwezigheid van een reeks prominenten. De nieuwe rode draad 4 jaar lang: 'No Smoke - No Soldier'.
  • Kersvers Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte de cruciale rol van tabak tijdens de Groote Oorlog.
  • Westvlaams gedeputeerde voor cultuur Myriam Vanlerberghe loofde de inspanningen van het Wervikse stadsbestuur om het museum in het licht van de herdenking van 100 jaar WOI grondig her in te richten. Het vernieuwde museum vormt duidelijk een aanwinst binnen het netwerk van vele herdenkingssites in de provincie West-Vlaanderen.
  • Schepen voor Toerisme Rik Braem wees op de kostefficiënte aanpak die voor dit project gehanteerd werd dankzij de intense samenwerking tussen de diverse stadsdiensten en de diverse externe partners. Het resultaat mag er wezen - het museum mag gerust een 'Wervikse' realisatie genoemd worden.
  • Burgemeester Youro Casier bedankte de vele stadsmedewerkers en vrijwilligers die mee hielpen het project vorm te geven maar ook de diverse sponsors (JTI & Cortès Cigars) en subsidiërende overheden (Toerisme Vlaanderen & de Provincie West-Vlaanderen) die de vernieuwingsoperatie financieel ondersteunden.
  • Cultuurbeleidscoördinator Steven Masil blikte terug op de afgelopen intense maanden van voorbereiding.

Folgazan en leden van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord zorgden voor de passende muzikale en literaire omlijsting.

Oud-gouverneur Paul Breyne - tegenwoordig aan de slag als federaal Commissaris-generaal voor de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog - en Werviks ereburger/cartoonist André Nollet, net als de vele andere genodigden zagen dat het goed was.

Bekijk hieronder de video-reportage van deze plechtige heropening.