Académie Internationale de la Pipe op bezoek in Tabaksmuseum

Datum van het bericht: woensdag 07 oktober 2015
Académie Internationale de la Pipe in Nationaal Tabaksmuseum Wervik (© Eric Vanthournout)
Vernieuwde museum onderdeel van programma internationale conferentie van gerenommeerde pijpenorganisatie.

Académie Internationale de la Pipe

De Académie werd in 1984 opgericht door de Fransman André-Paul Bastien. Het doel van de organisatie: de kennis bevorderen en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek rond de tabakspijp en het gebruik ervan doorheen de tijd, wereldwijd en vanuit diverse invalshoeken (cultureel, artistiek, wetenschappelijk, sociologisch of ethnografisch).

In 1985 kwam de organisatie en haar leden voor een eerste keer samen in Parijs. Oorspronkelijk was de Académie in Italië gehuisvest, later verhuisde haar zetel naar Frankrijk (1992) en Groot-Brittannië (Liverpool - 2008), waar ze thans een onderkomen heeft in de School of Archaeology, Classics and Egyptology, verbonden aan de plaatselijke universiteit. Haar leden verdiepen zich in de materie en publiceren regelmatig wetenschappelijke artikels (papers) die tijdens conferenties besproken worden. De papers worden ook door internationale vakbladen hernomen en jaarlijks gebundeld in haar eigen ‘Journal of the Academie Internationale de la Pipe’.

De vereniging telt een 80-tal leden wereldwijd (Argentinië, Australië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Libanon, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Singapore, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). Een select gezelschap van verzamelaars, wetenschappers/academici, archeologen, curators van musea, …

Conferentie 2015 (06 t.e.m. 10 oktober 2015)

Als gaststad voor haar jaarlijkse bijeenkomst koos het bestuur ditmaal voor Ieper, in overeenstemming met het centrale thema van de conferentie 2015: Pipes in War and Peace’. Speciaal voor deze gelegenheid zakte ongeveer de helft van haar leden naar België af.

Het vernieuwde Nationaal Tabaksmuseum, dat sinds het najaar van 2014 met de langlopende tentoonstelling ‘No Smoke – No Soldiers’ (tot 2018) voor een ruim deel in het licht van de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog staat, mocht uiteraard niet op het programma ontbreken. Op woensdag 7 oktober ontving het museum het gezelschap voor een reeks lezingen van de leden van de Académie. Museumdirecteur Vincent Verbrugge mocht de spits afbijten met een toelichting rond de nieuwe insteek van het Tabaksmuseum en op die manier het belang van tabak in tijden van oorlog onderstrepen. ’s Namiddags kregen de leden een uitgebreide rondleiding in het vernieuwde museum.

Het gezelschap verbleef 4 dagen in Ieper. Naast het Wervikse museum stond ook nog het Musée Sandelin in Saint-Omer en het In Flanders Fields Museum in Ieper op het programma.

Tijdens haar conferentie op Belgische bodem vierde de organisatie met een galadiner overigens haar 30ste verjaardag op feestelijke wijze.

Vorige conferenties gingen door in o.m. Liverpool (2008), Boedapast (2009), Grasse (2010), Novi Sad (2011), Gdansk (2012), Eisfeld (2013) en Bergerac (2014). De gaststad voor volgende editie (2016) is… Tokyo.

De regionale televisiezender WTV-Focus maakte een beeldverslag van het bezoek van de Académie aan het Nationaal Tabaksmuseum.