Ga naar inhoud

Nieuws

Het Tresoor van het Tabaksmuseum - Schatten uit het Verborgene

Datum van het bericht: woensdag 08 maart 2017
Affiche Het Tresoor van het Tabaksmuseum
Zo heet onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling, die loopt van 1 april tot en met 15 november 2017. De voorwerpen die je te zien krijgt, werden nooit eerder in het Nationaal Tabaksmuseum getoond!

Wie was de mooiste: Miss Belga of Miss Tigra? Wat is het verband tussen de oudste tabakshandelaarster van Menen en de mooiste vrouw van de wereld? Ken je de passie van dr. Postma? Woonden er indianen in Knesselare? Wat deden drie tabakshandelaars uit het Leuvense wanneer hun vrouw niet thuis was? Waarom kregen Franse soldaten in overzeese gebieden pikante foto’s als premie bij hun pakje sigaretten? Wat doet VTM in het Tabaksmuseum? Op al deze en een reeks andere prangende vragen krijg je een antwoord tijdens de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Nationaal Tabaksmuseum.

Eind 2016 werd door het Wervikse stadsbestuur aan Claude Vandewoestyne van De Vrienden van het Tabaksmuseum vzw gevraagd om de organisatie op zich te nemen van een nieuwe tijdelijke tentoonstelling.

Deze nieuwe tentoonstelling bestaat uit drie delen, met één constante: de voorwerpen die geëxposeerd worden, werden nooit eerder getoond in het museum.

  • Om te beginnen is er de indrukwekkende collectie lucifershouders door dr.  J.U. Postma geschonken aan het museum in 2012. Honderden eigenaardige potjes en doosjes uit de 19de eeuw van goud, zilver, glas, porselein, etc. om lucifers in te bewaren.

  • Een tweede luik omvat een selectie van unieke voorwerpen rond de gewezen Belgische tabaksgigant Vander Elst, eigenaar van het merk met het geliefde ‘Belga madammeke’ en later ook van het zwoele Tigra-meisje. Je ontdekt een greep uit een indrukwekkende reeks van collectiestukken geschonken door het moederhuis van Vander Elst/Tabacofina, de tabaksmultinational British American Tobacco (B.A.T.). Dit is een voorproefje van een thematentoonstelling die we in de toekomst plannen, en die het specifiek zal hebben over het befaamde Belgische tabaksconcern en het bekende patriottische merk.

  • Tot slot stelt de De Vrienden van het Tabaksmuseum vzw, die dit jaar al 36 jaar actief bezig is met tabakserfgoed en mee aan de wieg stond van het Tabaksmuseum in 1987 (30 jaar!),  met trots haar meest recente of zelden getoonde topstukken voor. Wat dacht je bijvoorbeeld van een schilderij met rokerstafereel uit de 17de eeuw,  enkele porseleinen rokersbeeldjes van de Manufacture Royale de Sèvres of van een collectie erotische sigarettenprentjes?
volledig overzicht

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

DE VRIENDEN VAN HET TABAKSMUSEUM vzw

STEUN ONS EN WORD LID VAN ONZE VERENIGING

Ga verder
volledig overzicht

Activiteiten

volledig overzicht

Nieuws