Ga naar inhoud

Nieuws

#wervik2050 #stukvandemaand april

Datum van het bericht: vrijdag 27 april 2018
Keurboek van Werveke (Collectie Erfgoed Leiden en Omstreken)
Voor ons stuk van de maand april 2018 gaan we naar de late middeleeuwen en het 15de-eeuwse Keurboek van Werveke.

Keuren waren door lokale overheden uitgevaardigde rechtsregels, geboden en verboden zeg maar. Alle aspecten van het dagelijks leven konden aan zo'n keuren worden onderworpen, zo ook de lakennijverheid in de draperiekeuren.

De keuren gebundeld in het Keurboek van Werveke bevatten alle verordeningen die van toepassing waren op de lakenhandelaars (drapiers) van de toenmalige heerlijkheid Wervik. Die lag om en rond de Sint-Medarduskerk, strekte zich westwaarts uit tot aan Komen en omvatte zuidwaarts, over de Leie heen, een groot stuk van het huidige Wervicq-Sud (F). De keuren bepaalden bijvoorbeeld welke wol moest worden gebruikt, hoe laken moest worden vervaardigd en hoe de verkoop ervan moest worden georganiseerd.

Het handgeschreven perkamenten Keurboek van Werveke belicht een belangrijk stuk Wervikse stadsgeschiedenis. Het wordt al meer dan 500 jaar bewaard in Leiden (NL) en werd nooit eerder in Wervik tentoongesteld. Door het in een op maat gemaakte geklimatiseerde kast te presenteren, krijgt iedereen nu de kans om dit unieke document te komen bekijken.

In onze expo wèRvik! is het Keurboek te zien als het nummer 116. Het komt uit de Collectie Erfgoed Leiden en Omstreken.

volledig overzicht

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

DE VRIENDEN VAN HET TABAKSMUSEUM vzw

STEUN ONS EN WORD LID VAN ONZE VERENIGING

Ga verder
volledig overzicht

Activiteiten

volledig overzicht

Nieuws