Ga naar inhoud

Nieuws

#wervik2050 #stukvandemaand mei

Datum van het bericht: woensdag 30 mei 2018
Bidprentje Claude van Elslande (Collectie St.O.C.)
Ons stuk van de maand mei 2018 is een bidprentje, dat het verhaal vertelt van Claude van Elslande in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog doken ook in Wervik tekenen van verzet tegen de Duitse bezetter op: sluikpers werd verspreid, telefoonlijnen werden doorgeknipt, spotprenten gingen van hand tot hand. Een gevaarlijke onderneming, want als je werd betrapt was de straf niet min. Zo verging het ook Claude van Elslande, die beschuldigd werd van het plegen van verzetsdaden en smaad aan den vijand.

Het verhaal luidt dat hij de draak stak met de Führer, door het verspreiden van een pamflet waarop een varken stond afgebeeld en dat zo kon worden geplooid dat dit varken, vouw na vouw, in een karikatuur van Hitler veranderde. Bewijzen hiervan zijn er echter niet en Van Elslandes naam komt ook op geen enkele lijst van gekende weerstanders voor. Zeker is wel dat hij, samen met onder meer stadsgenoten Jan Decorte en Simon Venant, als politiek gevangene naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme werd gedeporteerd. De drie Wervikanen overleefden het kamp niet. Claude van Elslande bezweek aan de gevolgen van enteritis, op 2 december 1944 om 8.55 uur.

De familie wilde na de oorlog het stoffelijk overschot van haar zoon bijzetten in het familiegraf op de begraafplaats in de Komenstraat. Het vermoedelijke lichaam van Claude van Elslande werd vanuit Neuengamme overgebracht om te worden herbegraven, maar een lijkschouwing toonde aan dat het niet het zijne was. Het stoffelijk overschot kreeg dan ook geen laatste rustplaats in de familiekelder van de Van Elslandes, maar werd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken terugbezorgd. 

In onze expo wèRvik! is het bidprentje van Claude van Elslande te zien als het nummer 53. Het komt uit de collectie van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie Wervik.

volledig overzicht

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

DE VRIENDEN VAN HET TABAKSMUSEUM vzw

STEUN ONS EN WORD LID VAN ONZE VERENIGING

Ga verder
volledig overzicht

Activiteiten

volledig overzicht

Nieuws