Met de wagen

Om vlot het museum te bereiken vanaf de autosnelweg A19 (Kortrijk-Ieper), volg je best volgende weg:

Komende vanuit Kortrijk: afslag 2A (Wervik-Geluwe) – N58 volgen tot vierde rotonde waar je de derde afslag neemt (Kruisekestraat / N303) richting Wervik.

Komende vanuit Ieper: afslag 3A (Beselare) – Wervik volgen (Kruisekestraat / N303 steeds rechtdoor).

Aan het einde van de Kruisekestraat (rotonde Lege Kruise) rechtdoor rijden (Leopoldstraat en vervolgens Magdalenastraat). Op het einde van de Magdalenastraat rechts afslaan (Koestraat). Na een 500-tal meter bereik je het Nationaal Tabaksmuseum (aan de linkerkant van de weg). Er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor het museum of op de hoek van de Koestraat en Barrierestraat. Hier vind je ook 2 laadpunten voor elektrische en hybride voertuigen.

Vlakbij (vóór het Erfgoedcentrum De Briekenmolen – Koestraat 65) is er een gereserveerde parkeerplaats voor mindermobiele bezoekers.

Met de autocar

Volg dezelfde aanwijzingen als met de auto (zie blokje hierboven). Je rijdt best via de Komenstraat en Barrierestraat. Er zijn twee gratis parkeerplaatsen voorbehouden voor autocars op de hoek van de Barrierestraat en de Koestraat.

Met de trein

Het station van Wervik ligt op de lijn Kortrijk-Ieper/Poperinge en bevindt zich op wandelafstand (circa 1,3 km) van het museum. Bij het verlaten van het station ga je rechts weg. Aan het kruispunt met de Molenstraat (vlakbij de overweg) sla je links af en volgt nadien het traject rechtdoor (via de Vlamingenstraat-Steenakker-Sint-Maartensplein-Leiestraat-Sint-Medardusstraat.

Nadat je de Sint-Medarduskerk voorbijgekomen bent, kom je in de Koestraat. Na ongeveer 500 meter vind je aan de linkerkant het museum).

Meer info rond de dienstregeling van de treinen vind je op www.nmbs.be.

Met de belbus

Wervik maakt deel uit van belbusgebied nr. 69. Meer uitleg over hoe je een beroep kan doen op deze bus, vind je op de website van De Lijn.

Een andere mogelijkheid is lijn 43 (Menen-Komen). Afstappen doe je aan de halte Hoge Plank, die op ongeveer 750 meter van het museum ligt. Wandel richting de stedelijke begraafplaats en ga rechtsaf de Barrierestraat in. Sla aan het einde van de straat linksaf de Koestraat in.

Opgelet vanaf 6 januari 2024 wijzigt De Lijn hun aanbod!

  • De lijn 43 (Menen-Komen) zal worden geschrapt en vervangen door lijn 81 (Wervik-Geluwe-Menen-Rekkem-Moeskroen). Afstappen doe je aan de halte Sint-Medarduskerk. Wandel via de Koestraat of via het jaagpad tot aan het Tabaksmuseum (ca. 1 km)
  • Belbusgebied 69 zal worden vervangen door Flexgebied Wervik-Menen-Moorsele. Reserveer je rit via hoppin.be

Voor meer info: website De Lijn

Met de fiets

Fietsknooppunt 12 ligt vlakbij het museum.

Je kan van hieruit trouwens mooie fietstochten langs de Leie maken. Ook leuk om te doen is de Grensleie fietsroute. Deze nieuwe, bewegwijzerde thematische fietsroute ontdek je de grensregio van de Leiestreek tot de Westhoek. De fietslus (58 km) loopt voor bijna de helft over autovrije paden. Onderweg  fiets je doorheen een gevarieerd landschap, van panoramische vergezichten tot dorpen en steden, langs de Leie en door groene linten die beekvalleien volgen, maar ook door de Gasthuisbossen (Zandvoorde/Zillebeke). Afwisseling troef dus! Op geregelde afstanden vind je horeca waar je even op adem kunt komen.

Aan de ingang van het museum vind je naast een ruime fietsenstalling een gratis laadpunt voor e-bikes.

Met de boot

Achter het Tabaksmuseum stroomt de Leie Vlaanderen binnen. Hier bevindt zich een aanlegsteiger die zowel voor de georganiseerde tourvaart als voor individuele pleziervaartuigen geschikt is.