Het was Columbus die de indianen het magische bruine kruid in brand zag steken. Daarna vond tabak zijn weg naar Europa, niet alleen als genotsmiddel, maar ook als medicijn.
De Wervikse regio werd in de 20ste eeuw het centrum van de tabaksteelt in België. Wie kent niet de vermaarde Wervikschen toebak? Logisch dan ook dat je hier het Nationaal Tabaksmuseum vindt.
Roken, snuiven en kauwen in rook en beeld
In het museum leer je hoe tabak de wereld veroverde en worden zo goed als alle facetten van de rijke tabakscultuur geïllustreerd. De collectie is stilaan indrukwekkend te noemen en telt intussen meer dan 12.000 (!) stukken. Je krijgt de meest merkwaardige voorwerpen om te roken en vuur te maken te zien. Maar ook vergeten vormen van tabaksgebruik (snuiven en kauwen) komen aan bod. Spannende smokkelverhalen kruiden je bezoek en brengen je terug naar de tijd van blauwers, grenzen en douaniers. Bij het zien van onze fraaie verzameling tabaksreclameborden van verdwenen sigarettenmerken word je misschien wel wat nostalgisch. En uiteraard mag het educatieve/preventieve luik niet ontbreken tijdens je bezoek. Kortom, een boeiende en leerrijke ervaring dankzij de uiteenlopende invalshoeken!
In het museum voelt de niet-roker zich geen paria en dienen verstokte rokers zich eventjes te onthouden …
Sfeervol kader
Het Tabaksmuseum werd geopend in 1987, in de bijgebouwen van de beschermde 18de-eeuwse Briekenmolen. In 2003 kreeg het er een nieuwe vleugel bij, wat het een compleet nieuw gezicht gaf. Een prikkelende combinatie van authenticiteit en strak modernisme. In 2014 onderging het museum een volledige metamorfose met het oog op de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.