Logo VTM

De vzw De Vrienden van het Tabaksmuseum (VTM) werd in 1981 opgericht door enkele vertegenwoordigers van verschillende Wervikse culturele verenigingen. Het hoofddoel was het verzamelen van allerlei voorwerpen, documenten en publicaties over de tabak in Wervik en omstreken, om die later in een museum onder te brengen.

In 1986 werd door de Vrienden, in samenwerking met het toenmalige stadsbestuur van Wervik, het huidige Tabaksmuseum opgericht, dat in 1987 officieel zijn deuren opende.

In december 2023 werd de vzw ontbonden en schonken de bestuursleden hun collectie van meer dan 12 000 voorwerpen en documenten aan de stad Wervik.

Tot eind 2023 stond de vzw in voor:

• het verzamelen, aankopen, restaureren en bewaren van antieke voorwerpen over tabak
  • het verzamelen en aankopen van documenten en uitgaven over tabak
  • het ter beschikking stellen van deze documenten en uitgaven voor studiewerk
  • het samenstellen van de vaste collectie voorwerpen van het Nationaal Tabaksmuseum
  • het opstellen en uitgeven van een jaarboek over tabak (tot 2010 – voorgaande edities kunnen nog nabesteld worden)

Daarnaast organiseerden De Vrienden van het Tabaksmuseum in samenwerking met het Nationaal Tabaksmuseum allerlei tentoonstellingen en toeristische activiteiten rond tabak. Ze zorgden ook voor de begeleiding van de museumgidsen.

Vereniging 'Vrienden & vrijwilligers van het Tabaksmuseum & erfgoed Wervik'

Deze vereniging is ontstaan uit de de vzw De Vrienden van het Tabaksmuseum. Deze vereniging blijft actief in erfgoed en museum en biedt ondersteuning bij allerhande zaken zoals:

• inventariseren
  • organisatie van tentoonstellingen
  • ontvangen van studenten en onderzoeken ivm tabak

De vereniging komt telkens op dinsdagmorgen samen in het Tabaksmuseum of het Erfgoedcentrum. Interesse om mee te helpen? Neem contact op via het contactformulier.