Antonin Rispal

In de zomer van 2019 nam de Parijse kunstenares Josette Rispal, met de hulp van Koen Roelstraete (lid van het Tabakssyndicaat) en Robert Zehil (antiquair) contact op met de stad Wervik. Haar vader, Antonin Rispal, had in de loop der jaren een grote collectie tabakspotten verzameld. Hij overleed in 2003 en Josette wou deze prachtige collectie niet verloren laten gaan. Zij wenste de tabakspotten integraal te schenken aan een instelling die hiervoor de nodige zorg zou voor dragen.

Wie was Antonin Rispal

Antonin Rispal werd geboren in 1920 in Trénac in het Franse departement Cantal in de Auvergne als jongste zoon in een groot landbouwgezin. Zijn vader overleed op jonge leeftijd en Antonin moest al snel meewerken op het landbouwbedrijf. Maar hij droomde ervan om het te maken in Parijs.

Na zijn huwelijk met Joséphine Ajalbert vestigden zij zich in Parijs. Zij werkten er als helpers in een hotel, later als geranten. Uiteindelijk werden ze eigenaar van een hotel, vlakbij de Militaire School en de Eiffeltoren. Meer dan 50 jaar ontvingen zij duizenden gasten waaronder een groot aantal beroemde personen zoals Brigitte Bardot, Johnny Halliday, Rod Stewart, Jacques Chirac, …

Op een mooie dag in 1953 kreeg Antonin van zijn neef, antiquair en kunstverzamelaar, drie oude tabakspotten om de ingang van het hotel op te smukken. Antonin verloor zijn hart aan deze potten en begon gepassioneerd, in binnen- en buitenland, te zoeken naar andere tabakspotten. In 1963 had hij ondertussen honderden tabakspotten verzameld en zo de grootste collectie van Frankrijk opgebouwd.

Josette Rispal, dochter van Antonin, heeft dus beslist om het nalatenschap van haar vader niet verloren te laten gaan en schenkt de collectie tabakspotten aan de stad Wervik.

De gemeenteraad heeft de schenking in december goedgekeurd. Enkele weken later staan de 598 tabakspotten op de erfgoedsite De Briekenmolen. Binnenkort zal een selectie van de potten te bewonderen zijn in een thematische tentoonstelling in de eerste zaal van het Nationaal Tabaksmuseum.